Wachtwoorden, je hebt er waarschijnlijk weinig mee, maar ze zijn van fundamenteel belang voor de bescherming van (de informatie over) jou en/of jouw bedrijf. Hopelijk staan jouw wachtwoorden dus niet in de onderstaande top 10, want je wilt niet dat iemand anders door jouw digitale omgevingen snuffelt of nog erger: openbaar maakt.
Hoe sterker jouw wachtwoorden zijn, hoe minder snel jouw wachtwoorden gekraakt worden. Maar hoe maak je wachtwoorden sterk en hoe ga je hier veilig mee om?
Onze Ethical Hacker Sascha neemt je hierin mee en voorziet je van de benodigde tips & tricks.


Blue Professional Gradients Investment Bank Finance LinkedIn Single Image Ad.jpg


Wachtwoorden moeten vanzelfsprekend zo complex mogelijk zijn. Een goede start is om wachtwoorden te kiezen die minstens 8 tekens lang zijn en een combinatie hebben van hoofdletters en kleine letters, cijfers, leestekens en andere speciale tekensMaar vermijd daarbij (veel gebruikte) woorden en combinaties, zoals Welkom1! en Pa$$w0rd. Ondanks de combinatie van (speciale) tekens, cijfers, hoofdletters en kleine letters, zijn deze wachtwoorden makkelijk te kraken.

Een aanbevolen methode om een sterk wachtwoord te maken, maar ook gemakkelijk te onthouden is:

  • Kies een willekeurige zin die voor jou makkelijk te onthouden is
  • Neem de initialen (de eerste letters) van elk woord
  • Vervang enkele initialen door cijfers en andere tekens en wissel in hoofdletters en kleine letters

Voorbeeld: De zin  Dit kan een manier zijn om te onthouden  kan  Dk3MzOT0!  worden.

Probeer voor elk account een uniek wachtwoord te kiezen en voorkom dat jouw bedrijfsaccounts dezelfde wachtwoorden hebben als jouw persoonlijke accounts.


Verder is het belangrijk dat:

  • jouw wachtwoorden geheim zijn en je deze nooit met iemand deelt. Zowel niet binnen als buiten jouw bedrijf. Dus ook geen managers, IT-medewerkers, zakenpartners, vriend/vriendin of familielid;
  • jij jouw wachtwoorden niet opgeschreven bij jouw werkplek, computer, mobiele telefoon e.d. neerlegt;
  • je wachtwoordmanagers gebruikt voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik. Heb je dit binnen jouw bedrijf nog niet, bespreek dit met de IT-afdeling of een andere verantwoordelijke;
  • de default wachtwoorden zo snel mogelijk worden gewijzigd. Dit zijn wachtwoorden die je ontvangt t.b.v. je eerste aanmelding bij een systeem, website e.d.;
  • je ervoor zorgt dat je een wachtwoord z.s.m. wijzigt als de veiligheid van dat wachtwoord twijfelachtig is. Bijvoorbeeld als blijkt dat een ongeautoriseerd persoon is ingelogd of probeert in te loggen op jouw account. 


Dus: Verander jij jouw wachtwoorden vandaag met ons mee? #veranderjewachtwoordendag